Muhalefetten 301 tepkisi: MHP tepkili, CHP tedbirli, DTP tümüyle kalksın

Haber Giriş : 07 Ocak 2008 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet TCK'nın 301. maddesiyle ilgili düzenlemeyi Meclis'e sunmaya hazırlanırken, muhalefet de tavır belirliyor. Meclis'te bulunan partilerden MHP, 301'nci maddede yapılacak değişikliğe karşı çıkarken CHP ?önce iktidar tasarıyı ya da teklifi sunsun, değerlendirelim" görüşünde. DTP ise 301. maddede değişikliğin yeterli olmayacağı gerekçesiyle tümüyle kaldırılmasından yana tavır izliyor.

Hükümetin 301. maddeye yönelik getirmeye hazırlandığı düzenlemeyi ANKA'ya değerlendiren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümete sert tepki gösterdi. ?Türklükten, cumhuriyetten niye rahatsızlar?" diye soran Vural, 301'le ilgili düzenlemenin asıl amacının Türkiye'nin milli kimliğini tartışmaya açmak ve hakaretin önünü açmak olduğunu söyledi. TCK'nın 301. maddesinin çok açık olduğunu kaydeden Vural, şunları söyledi:

?Bunların amacı Türkiye Cumhuriyeti'nin milleti devletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik ifadeleri serbest bırakmak. Anlaşılan hükümet geldiğimiz bu noktada dışarıdan kaynaklı talepleri yerine getirmek istiyor. Ancak bu tavrı, Türkiye'de böyle bir konunun ana gündem maddesine olarak tartışılmasını yadırgıyorum. Bunların amacı Türkiye'nin temel değerlerini tartışmaya açmak. Adım adım Türkiye'nin milli kimliğini ortadan kaldırmaya yönelik adımlar bunlar. Ancak Meclis'ten geçmez, geçmemesi gerekir. Herkesin 301'nci maddede öngörülen düzenlemeye karşı çıkması ve hayır demesi gerekir."

CHP: ?ÖNCE TASARI YA DA TEKLİF GELSİN, DEĞERLENDİRELİM"

Anamuhalefet Partisi CHP ise, 301. maddeye yönelik değişikliğe temkinli yaklaşıyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, değerlendirme yapmak için önce tasarı ya da teklifin Meclis'e sunulmasını beklediklerini bildirdi. ?Tasarı ya da teklifi görmeden değerlendirme yapmak fal bakmak gibi oluyor" diyen Okay, 301. maddenin tümüyle kaldırılmasına karşı olduklarını ancak değişiklik önerilerini, Meclis'e sunulduktan sonra değerlendirebileceklerini bildirdi. ?301. maddenin kaldırılması düşünülemezö diyen, mevcut yasada eleştirinin değil hakaretin cezalandırıldığını söyledi. Bazı AB ülkelerinde de 301. madde benzeri düzenlemeler olduğunu kaydeden Okay, ?kendilerinde olan bir düzenlemeyi bizden niye kaldırmamızı istiyorlar, bu dikkat çekici bir durum. Ancak tümüyle kaldırılmasına karşı olsak da, savcılardan kaynaklanan sorunlar varsa bunların Adalet Bakanlığı iznine tabi olması bir yöntem olarak düşünülebilir" şeklinde konuştu.

DTP: TÜMÜYLE KALDIRILSIN

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise 301. maddede yapılacak değişiklikleri yeterli bulmadıklarını belirterek maddenin tümüyle kaldırılmasından yana olduklarını söyledi. Partisinin ifade özgürlüğünü savunduğunu kaydeden Demirtaş, ?bazı manevi değerler elbette korunmalı ama bunlar yasakla, cezayla olmaz. İfade özgürlüğünü kısıtlayarak olmaz. Kaldı ki ben Türklük, hükümet, devlet gibi değerlere, kurumlara yönelik ciddi bir saldırı görmüyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber